Vraag en Antwoord

Op deze pagina vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen aan Buro 37.

Begrippen en Termen

Wat is Redis?

Redis is een caching tool waarmee je de cache data van je website kan laten wegschrijven naar een externe locatie. Je website hoeft hierdoor niet alles telkens opnieuw te berekenen, maar kan de data uit de opgeslagen cache halen. Je website zal daardoor stukken sneller laden.

En omdat Redis de cachedata rechtstreeks opslaat in het geheugen en niet op de harde schijf, behoord Redis tot een van de betere en snellere caching tools van dit moment.

Meer informatie over Redis kun je hier in het Engels nalezen.

Wat is POP3?

POP3 (Post Office Protocol) is een protocol voor het ophalen van je e-mails van een mailserver met bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird.

Wanneer je POP3 gebruikt voor het ophalen van je e-mails worden je e-mails gedownload naar je PC, tablet of mobiel apparaat en daarna verwijderd van de mailserver. Met POP3 kun je e-mails maar op 1 PC, tablet of mobiel apparaat ophalen. E-mails die reeds eerder zijn opgehaald worden daarna niet meer weergegeven in bijvoorbeeld je Webmail. Je houdt je eigen e-mailarchief bij op je PC, tablet of mobiel apparaat.

POP3 werkt met alle e-mailprogramma’s.

Wat is IMAP?

IMAP (Internet Message Acces Protocol) is een protocol voor het ophalen van je e-mails van een mailserver met bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird.

Wanneer je IMAP gebruikt voor het ophalen van je e-mails worden je e-mails niet gedownload naar je PC, tablet of mobiel apparaat maar blijven deze op de mailserver. Met IMAP kun je e-mails op meerdere PC’s, tablets of mobiele apparaten gezamenlijk en gelijktijdig gebruiken. Om IMAP te kunnen gebruiken is een actieve internetverbinding vereist.

IMAP werkt met alle bekende (betere) e-mailprogramma’s.

Wat is http?

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is het protocol welke de communicatie regelt tussen een web-client (meestal een webbrowser of app) en een webserver.

Het HTTP protocol wordt niet alleen veel op het World Wide Web gebruikt, maar ook op lokale (intranet) netwerken.

In HTTP is vastgelegd welke requests (vragen) een client aan een server kan stellen en welke responses (antwoorden) een webserver daarop kan teruggeven. Elke vraag bevat een URL die naar een web-component of een statisch object zoals een webpagina of afbeelding verwijst.

De HTTP versie bepaald hoe of een opdracht/vraag (request) van een client, door de server wordt verwerkt/beantwoord (response).

HTTP/3 is de aankomende derde grote versie van het Hypertext Transfer Protocol dat wordt gebruikt om informatie op het World Wide Web uit te wisselen. HTTP/3 is de opvolger van HTTP/2.

HTTP/3 wordt inmiddels ondersteund door de meest gebruikte browsers; Chrome, Firefox, Safari en Edge.

Wat is een API?

Een API (Application Programming Interface) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken).

Een API definieert de toegang tot de functionaliteit die erachter schuil gaat. De buitenwereld kent geen details van de functionaliteit of implementatie, maar kan dankzij de API die functionaliteit wel gebruiken. Een voordeel hiervan is dat met een API meerdere implementaties benaderbaar kunnen zijn, zolang deze maar voldoen aan de API.

Bron: Wikipedia

E-mail

Wachtwoord E-mailaccount Wijzigen

Om het wachtwoord van je e-mailaccount te wijzigen of om deze opnieuw in te stellen volg je de volgende stappen;

Inloggen Webmail: Ga naar webmail.jouwdomein.nl (vervang jouwdomein.nl met je eigen domeinnaam) en log in met je e-mailadres en het daarbij behorende wachtwoord.

Eenmaal Ingelogd: Klik op ‘Instellingen’. (op de meeste apparaten vind je deze knop rechtsboven)

Wachtwoord Instellen: Klik in de linkerkolom op ‘Wachtwoord’ en vul in het hoofdscherm 2 keer het nieuwe wachtwoord in en klik vervolgens op ‘Opslaan’ om de wijzigingen door te voeren.

POP3/IMAP en SMTP gegevens

Wanneer je een e-mailadres wilt toevoegen aan een e-mail client zoals dat van Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird, dan kun je hiervoor de volgende instellingen gebruiken;

POP3
Server: jouwdomeinnaam.nl
Poort: 110 (zonder ssl)
SSL Poort: 995

IMAP
Server: jouwdomeinnaam.nl
Poort: 143 (zonder ssl)
SSL Poort: 993

SMTP
Server: jouwdomeinnaam.nl
Poort: 25 (zonder ssl)
SSL Poort: 465
TLS Poort: 587

Vergeet niet om jouwdomeinnaam.nl met je eigen domeinnaam te vervangen!

Inloggen Webmail

Met webmail kun je altijd en overal je e-mails bekijken en versturen wanneer je beschikt over een pc, laptop, tablet of mobielapparaat met internetverbinding.

Inloggen Webmail: Ga naar webmail.jouwdomein.nl (vervang jouwdomein.nl met je eigen domeinnaam) en log in met je e-mailadres en het daarbij behorende wachtwoord.

Configuraties

LiteSpeed Cache Instellingen

LiteSpeed Cache Installeren?

Deze stap kun je overslaan! De LiteSpeed Cache plugin wordt standaard voor je geïnstalleerd en geconfigureerd wanneer jouw website op een LiteSpeed Cache ondersteunende server draait.

De LiteSpeed Cache plugin wordt standaard voor je geconfigureerd met de volgende instellingen. Ben je zelf aan het experimenteren geweest en is daardoor je website in de soep gelopen, dan kun je deze instellingen gebruiken om je cache plugin te resetten.

Opmerking: Installeer (gebruik) nooit meer dan 1 cache plugin op je WordPress website omdat deze onderling conflicten kunnen veroorzaken!

Afbeelding Optimalisatie

De meeste afbeeldingen die je naar je website upload zijn vaak niet of nauwelijks geoptimaliseerd waardoor je website minder snel geladen wordt dan wenselijk.

LiteSpeed Cache optimaliseert je afbeeldingen en maakt alle afbeeldingen afzonderlijk geschikt voor het – door de client – gebruikte apparaat.

Afbeelding Optimalisatie Instellen

Klik in het admin-menu op LiteSpeed Cache – Afbeelding Optimalisatie. Selecteer het tabblad [2] Instellingen Optimalisatie Afbeeldingen en neem de volgende instellingen over. Klik daarna op Instellingen Opslaan.

LiteSpeed-Cache-Afbeelding-Optimalisatie

Pagina Optimalisatie

Klik in het admin-menu op LiteSpeed Cache – Pagina Optimalisatie. Selecteer vervolgens de tabbladen [1] CSS Instellingen – [2] JS Instellingen – [3] Optimalisatie Instellingen en neem de volgende instellingen over. Klik daarna op Instellingen Opslaan.

LiteSpeed-Cache-Pagina-Optimalisatie

Optioneel: Redis Object Caching

Opmerking: Heb je een AAA (triple a) hostingplan? Dan kun je ook Redis caching inschakelen/activeren.

Redis Object Caching Inschakelen

Klik in het admin-menu op LiteSpeed Cache – Cache. Selecteer het tabblad [6] Object en neem de volgende instellingen over. Klik daarna op Instellingen Opslaan.

LiteSpeed-Cache-Cache-Object

Cache Verwijderen

Na het wijzigen van de LiteSpeed Cache instellingen moeten de oude cachebestanden worden verwijderd!

Klik in het admin-menu op LiteSpeed Cache – Toolbox en klik op Verwijder Alle Cache.

LiteSpeed-Cache-Toolbox-Verwijderen

Statistieken

AWStats Statistieken

Je website statistieken van AWStats zijn te vinden op: https://jouwdomein.nl/plesk-stat/webstat-ssl/ (vervang jouwdomein.nl met je eigen domeinnaam).

26 oktober 2020