Over Plugins voor WordPress

Wat is een plugin?

Plugins voor WordPress is software waarmee je extra functionaliteit aan je website toevoegt. Het beste kun je plugins vergelijken met een programma voor je PC of een App voor je mobieltje. Programma’s en App’s moet je installeren en vaak ook configureren. En dat is met plugins niet anders.

Hoeveel plugins zijn er?

Geen idee! Maar de pluginbibliotheek van WordPress telt momenteel ruim 57.000 plugins waaruit een keuze kan worden gemaakt. En dat zijn ze bij lange na, nog niet eens allemaal!

Plugins kun je ook vinden op websites zoals die van CodeCanyon of WPSpring. Op dergelijke websites worden de volledige versies, tegen betaling aangeboden.

Veel van hetzelfde

Ondanks dat er zoveel plugins zijn, is het toch vaak veel van hetzelfde.

Voor sommige functies zijn wel 10 of meer verschillende aanbieders te vinden. Het meteen vinden van de meest geschikte plugin, is vaak nog een hele opgave.

Hoeveel plugins kun je gebruiken?

Hoewel er aan het installeren en gebruiken geen limiet zit, is het eindeloos toevoegen van plugins sterk af te raden. En evenzo is het een slecht plan om nieuwe plugins op je live website eindeloos uit te proberen of te testen.

Alle plugins die je aan je website toevoegt (zeker de plugins die aan de voorzijde (frontend) van je website worden gebruikt) kunnen/gaan de laadtijd van je website negatief beïnvloeden.

Ook de plugins die je alleen maar even wilt uitproberen laten na het verwijderen vaak rommel achter. Denk aan bestanden, databasetabellen, -records enzovoort enzovoort. Allemaal negatief voor de laadtijd van je website.

Wil je nieuwe plugins testen of uitproberen, doe dit dan bij voorkeur op een sub-domein.

Wat kost een premium plugin?

Daar kan ik echt niks zinnigs over zeggen. Maar als ik even van mijn eigen plugin collectie uitga, dan heb ik er hier op de plank liggen van een paar euro, maar ook wel van 100 euro en meer.

Bij dat laatste moet ik dan wel opmerken dat het hier om gebundelde pakketten gaat waar een z.g. developer licentie aan gekoppeld is.

Maar eerlijk is eerlijk, de meeste websites en -blogs zijn heel goed te bouwen met de gratis plugins uit de pluginbibliotheek van WordPress.

Voor het bouwen van een webshop of online community gelden vaak andere (strengere) regels en worden er doorgaans hogere eisen gesteld aan wat een plugin doet en moet kunnen.

Waar moet je op letten

Wanneer je besluit om een professionele plugin aan te schaffen dan is het goed om op de volgende punten te letten;

 • Heb je de plugin echt nodig
  Soms heb je al een plugin draaien die hetzelfde voor je kan doen. Denk hierbij aan plugins voor het optimaliseren van plaatjes of het toevoegen van share buttons. Pakketten zoals die van JetPack bevatten vaak meer functies dan je zou denken. Bekijk vooral eerst de demo’s (wanneer ze er zijn) en lees de documentatie en reviews voor je tot aankopen overgaat.
 • Krijg je garantie
  Sommige ontwikkelaars geven een 30 dagen geld terug garantie. Niet allemaal, maar het is wel prettig voor het geval dat de plugin niet aan de verwachting voldoet. En erger, dat er conflicten zijn/ontstaan tussen de betreffende plugin en een reeds eerder geïnstalleerde plugins.
 • Is de plugin beschikbaar in het Nederlands
  Alle plugins zijn in het Engels en bevatten in sommige gevallen ook een Nederlandse vertaling. Is dit niet het geval, let er dan op of er een .pot bestand (Portable Object Template) meegeleverd wordt waarmee je de plugin zelf kunt vertalen met bijvoorbeeld PoEdit of Loco Translate.
 • Hoe is de hulp en ondersteuning
  Stel de ontwikkelaar van de plugin gerust eerst een paar vragen. Wordt hier niet adekwaat op gereageerd, ga er dan maar vanuit dat er op je pre-sales vragen ook geen antwoord komt!

6 juli 2020